Hemen Müşteri Temsilcisine Ulaş
Letonya Transit Vize hakkında derlediğimiz bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz? Letonya Transit vize nedir. Ne zaman gereklidir? Transit vize çeşitleri nelerdir gibi soruları yanıtları ile sayfamızda bulabilirsiniz.
Letonya Transit Vize Çeşitleri
Letonya Havaalanı Transit Vize (A tipi)
Letonya transit vizesi (A tipi) ile Türkiye'den başlayarak Schengen ülkesi olmayan bir ülkeye gitmek isteyenler için vize alma zorunluluğu olmadan 24 saatten az süren aktarmalı geçiş sağlanmaktadır. Üçüncü bir ülkeye seyahat edebilmek için Letonya havaalanında aktarma yapmanız gerekiyorsa uluslararası transit alanın dışına çıkmamanız ve pasaport kontrolünden geçmemeniz gerekmektedir. T.C. Vatandaşları havaalanı transit vize prosedürüne tabidir. Türkiye Cumhuriyeti hizmet pasaportu ve resmi pasaport sahiplerinin transit vize almalarına gerek yoktur.
Letonya Havaalanı Transit Vize İçin Gerekli Evraklar:
Letonya Transit vizesi için gerekli evraklar turistik vize evrakları ile aynı olmakla birlikte Letonya’da konaklama yapılmayacağı durumlarda varış ülkesindeki konaklama ve ulaşım belgelerinin hazırlanması gerekmektedir.
Letonya Turist Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Letonya turistik vizesine başvuracak kişilerin aşağıdaki evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamaları gerekmektedir.
Öncelikle, vize başvuruları için beyan edeceğiniz Letonya turist vizesi için gerekli evraklar için güncel tarihli olduğundan emin olunuz!
Letonya Schengen vize başvuru formu Letonya Schengen vize başvuru formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır.
Form ıslak imzalı olmalıdır. Danışmanımız formdaki bilgiler ile evrak bilgilerini karşılaştırarak online formunuzu hatasız bir şekilde doldurulmasını sağlayacaktır.
Letonya Turistik Vize Formuna sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Pasaport: Seyahatinizin dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olan ve en az 2 boş sayfası bulunan pasaportunuz gereklidir.
Biyometrik Fotoğraf 2 adet; Son 6 ay içinde çekilmiş, 35x45 mm ölçülerinde 2 adet biyometrik fotoğraf. beyaz fon üzeri, gözlüksüz, alın açık ve şakaklar gözükmelidir. Detaylar için Letonya Vize Fotoğraf ölçüleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nüfus Kayıt Örneği: Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, adres ve aile bilgilerini içermelidir. (Evli kadınlar kızlık soyadlarını içeren belgelerini de temin etmeyi unutmamalıdır.)
İkametgah Belgesi: E-devlet üzerinden alınmış yerleşim yerinizi gösteren belge.
Kimlik Fotokopisi: T.C. kimlik kartının ön ve arka yüzünün fotokopisi.
Dilekçe: Letonya’ya yapacağınız seyahatin amacını ve detaylarını anlatan dilekçe. Size uygun olan dilekçe örneğini Letonya Vize dilekçe örneği bölümünden indirebilirsiniz. (Dilekçeler referans niteliğindedir.)
Konaklama ve Seyahat Belgeleri: Seyahat tarihiniz süresince kalacağınız adres ve seyahat aracınızın belgelenmesi için gereklidir. Lütfen vize başvuru işlemleriniz sonuçlanmadan satın alma işlemlerinde bulunmayınız. Bright Turizm Seyahat Acentamızdan Uçak bileti ve Otel Rezervasyon hizmeti alabilirsiniz. www.brighttour.com Farklı ulaşım ve konaklama alternatifiniz varsa aşağıdaki detaylar bölümünden bilgi alabilirsiniz
Vize harcı.
Seyahat Belgeleriniz: Uçak bileti veya rezervasyonu.
Gidilecek Ülkeye Giriş İzni Belgeniz: Asıl seyahat edeceğiniz ülkeye ait vize/oturum izni ve bu iznin olduğu pasaport sayfasının fotokopisi.
Sağlık Sigortası: Orijinal belge eklenmeli. 30.000 € teminatlı uluslararası geçerli poliçe seyahat tarihinizden bir gün önce başlayıp bir gün sonra sona ermelidir. MKM+ bölümümüzden formu doldurarak sigortanız için teklif alabilirsiniz.
İş hayatınızı belirten belgeler: Aşağıda belirtilen detaylar bölümünde detaylı olarak durumunuza göre gerekli evraklar belirtilmektedir.
Maddi Durum Belgeleri: Banka hesap dökümü, gelir belgesi veya sponsor dilekçesi gibi, Letonya’da kalış süreniz boyunca masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösteren belgeler.
Ek gelir belgeleri: Banka hesapları, tapu, araç ruhsatı fotokopileri vb.
Muvafakatname: 18 yaş altı çocuk başvurularında çocuk ebeveynlerden birisi ile seyahat ediyor ise Muvafakatname gereklidir. Çocuk ile beraber seyahat ediliyorsa Muvafakatname gerekli görülmemektedir. (Başvuru esnasında anne babanın başvuru merkezinde olması zorunludur) Anne baba ayrı olan başvurularda seyahat etmeyen ebeveynden muvafakat gerekmekte olup vekaletname dahil anne imzası bulunan her evrakta baba imzası da olmalıdır. Muvafakatnamenin 6 aylık güncel alınmış olması (aslının sunulması zorunludur) ve seyahatin dönüş tarihini de kapsıyor olması gerekmektedir.
Kişi yabancı uyruklu ise:
İkamet İzni, En az 6 ay geçerli T.C. ikamet izni ve çalışma izni fotokopisi, varsa eski vatandaşlığının pasaportunun kimlik sayfası fotokopisi, Seyahat tarihinden sonra Türkiye'deki oturumunun en az 3 ay daha süresinin olması ya da ikamet izni süresinin uzatılmasının başvurusunun yapıldığını gösteren belge
Başvuru Sahibi Şirket Sahibi veya Ortakları ise;
Güncel tarihli şirket evrakları: Şirketin bağlı bulunduğu Ticaret Odası’ndan alınmış orijinal faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi (Sicil gazetesinde adı geçmiyor ise hazirun cetveli) vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri
Şirketin banka hesap özeti: Son 3 aylık, en az 35.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile birlikte temin edilmiş.
Dilekçe: Şirket Antetli Kağıdına yazılan dilekçe
Başvuru Sahibi, Şirket Çalışanı İse;
SGK işe giriş bildirgesi barkodlu ve SGK 4A detaylı hizmet dökümü barkodlu (SGK tescil) (e-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
Maaş bordroları: Son 3 aylık
Banka dökümü: son 3 aylık
Şirket dilekçesi: Şirket yetkilisi tarafından konsolosluğa hitaben yazılacak dilekçede başvuru sahibinin bu iş yerinde çalıştığı ve izinli olduğu tarihler belirtilmelidir. Belge, şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak temin edilmeli ve orijinal belge sunulmalıdır.
Başvuru Sahibi Devlet Memuru ise,
Çalışma belgesi ve resmi izin yazısı: Bağlı bulunulan kurumdan alınmış mühür ve ıslak imzalı orijinal belge ya da e-imzalı (izin tarih aralığı belirtilmeli)
Maaş bordroları: Son 3 aylık
Banka dökümü: son 3 aylık ıslak imzalı bankanın imza sirküleri ile birlikte
Başvuru Sahibi Öğrenci ise
Öğrenci belgesi: Güncel tarihli, orijinal belge olmalı
Diploma Fotokopisi: Yeni mezun başvuru sahipleri için diploma fotokopisi
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: E-devletten alınabilir.
Sponsor dilekçesi: 1. dereceden yakını tarafından gidiş dönüş tarihleri içerisindeki tüm masraflarını karşılayacağını beyan eden imzalı dilekçe (Sponsor olan kişinin çalışma durumuna göre yukarıdaki bilgiler eşliğinde evraklarının hazırlanması gerekir)
Orijinal Muvafakatname belgesi: 18 yaşından küçük başvuru sahipleri için, anne ve baba tarafından imzalanmış noter onaylı orijinal belge
NOT: Anne, baba ve tüm aile fertlerinin Letonya vize başvurusunda bulunacak olması halinde Muvafakatname belgesine gerek bulunmamaktadır. Ebeveynler ayrılmış ve 18 yaşından küçük başvuru sahibinin yasal velayeti sadece bir ebeveynde ise velayeti olmayan ebeveynden noter onaylı Muvafakatname belgesinin alınması zorunludur. Muvafakatname belgesinin 6 aylık güncel olmalıdır. (Lütfen detaylar için konsolosluk sayfasından bilgiyi teyit ediniz.)
Başvuru Sahibi Ev Hanımı ise
Nüfus Kayıt Belgesi: E-devletten alınmış. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
Sponsor dilekçesi: 1. dereceden yakını tarafından gidiş dönüş tarihleri içerisindeki tüm masraflarını karşılayacağını beyan eden imzalı dilekçe (Sponsor olan kişinin çalışma durumuna göre yukarıdaki bilgiler eşliğinde evraklarının hazırlanması gerekir)
Sponsora ait banka hesap özeti; Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren en az 45.000 TL bakiyesi olan banka tarafından kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile birlikte temin edilmiş olmalı. Tek Kalemde yüklü miktar yatırımlar gelir kaynağı ispatlanamama durumunda vize başvurunuzda sorun teşkil edebilmektedir.
Başvuru Sahibi serbest meslek sahibi veya bir şirkete danışmanlık hizmeti veriyorsa ya da sözleşmeli çalışansa
noter onaylı iş sözleşmesi. Alınan maaş ve sözleşme süresinin ne kadar olduğu belirtilmelidir. Orijinal belge sunulmalı.
Freelance ya da resmi gelir gösteremeyenler için:
Freelance olarak ne iş yaptığını beyan etmesinin yanı sıra 1. dereceden yakını tarafından sponsor edilmesi gerekmedir. (Sponsor olan kişinin çalışma durumuna göre yukarıdaki bilgiler eşliğinde evraklarının hazırlanması gerekir)
Başvuru Sahibi Çiftçi ise;
Çiftçilik belgesi (Ziraat Odasından temin edilmiş, güncel ya da e-devletten çiftçi kayıt sistemi üzerinden belge oluşturulmalı)
Banka Dönümü: 3 aylık banka dökümü
Başvuru Sahibi Serbest Meslek Sahibi ise
Meslek Odası Belgesi: Bağlı bulunduğu meslek odasından alınmış oda kayıt belgesi
Vergi Levhası: Güncel vergi levhası
Banka Dökümü: 3 aylık banka dökümü
Eşi Letonya vatandaşı veya AB ülke vatandaşlığı olan başvuru sahibi ise
Eşinin Letonya veya AB vatandaşlığını gösterir kimlik kart veya pasaport kimlik sayfasının fotokopisi
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (nüfus aile şeklinde alınmış ve barkodlu olmalı)
Eşi Letonya vatandaşı olan başvuru sahibi
Nüfus müdürlüğünden alınmış isim denklik belgesinin yanı sıra varsa Türk vatandaşlığının kimlik fotokopisi
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (nüfus aile) Evlilik cüzdanı fotokopisi başvuru esnasında ek istenen evraklar arasında yer almaktadır.
AB / AET / Letonya vatandaşının aile ferdiyseniz ve onunla birlikte seyahat ediyorsanız aşağıdaki belgeleri sunmanız gerekecektir:
Eksiksiz ve şahsen imzalanmış vize başvuru formu ve ikamet yasasının 54. maddesine göre gerekli ek belge.
Pasaport.
Geçerli Vizeleriniz: Varsa son üç yıl içinde aldığınız Schengen, AB, ABD, Birleşik Krallık, Kanada vizelerine ait birer fotokopi.
Gelir Durumunuzu Gösteren Belgeler: Banka dökümü, maaş bordrosu.
Araç ile Seyahat: Letonya’ya seyahatinizi araba ile gerçekleştirecekseniz, vize başvurunuz sırasında arabanızın ruhsatını ve uluslararası ehliyetinizi evraklarınızla birlikte ibraz etmeniz gerekecektir. Yeşil sigorta yaptırmanız zorunludur. Şirketinize veya başka bir şahsa ait araba ile seyahat edecekseniz, araba sahibinden yetki yazısı almanız gerekmektedir.
Letonya Havaalanı Transit Vize (C tipi)
Letonya havaalanı C tipi transit vize, terminal değişikliği nedeniyle uluslararası transit alanından ayrılarak pasaport kontrolünden geçmeniz gerekiyorsa kısa süreli C tipi Schengen vizesi almanız gerekmektedir.
Letonya Havaalanı Transit Vize Muafiyeti:
T.C. diplomatik, hizmet ve resmi pasaport sahipleri.
Geçerli bir Schengen vizesi veya Schengen ülkelerinden birinde oturma izni olanlar.
Letonya Transit Vize Nasıl Alınır?
Letonya aktarmalı seyahatlerinizde transit vize alabilmek için seyahat güzergâhı ve ayrıntılarıyla birlikte vize servisine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Seyahatinizden en az 30 gün önce transit vize işlemleri için başvurularda bulunmanız gerekecektir.
Letonya transit vize (A tipi) ile Türkiye'den başlayarak Schengen ülkesi olmayan bir ülkeye gitmek isteyenler için Schengen vizesi alma zorunluluğu olmadan 24 saatten az süren bir aktarmalı geçiş sağlanmaktadır.
Transit Vize Neden Gereklidir?
Transit vize, yurtdışı seyahatlerinizde aktarma yapmanız durumunda gereken vize türüdür. Varış noktanız ülkeye giderken iki aktarma yapacaksanız, ikinci ülke içinde de transit vize temin etmelisiniz. (Schengen Bölgesi ve İngiltere aktarmaları vb.) Seyahat adımlarını takip etmeniz seyahatiniz için önemlidir.
Hangi Durumlarda Transit Vize Gereklidir?
Türkiye’den başlayıp, Schengen üyesi olmayan herhangi bir üçüncü ülkeye yapılan seyahatlerde, Letonya havaalanlarından birinin transit bölgesinden çıkmadan gerçekleştireceğiniz uçuşlarda T.C. vatandaşı iseniz çıkış noktası transit (A tipi) vize alarak aktarma yapmalısınız.
Letonya Transit Vizesi Almak Zorunda Olanlar
Letonya aktarmalı olarak, başka bir Schengen ülkesine seyahat edecek olan ve gideceği ülke için schengen vizesi bulunan bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının transit vize alması gerekmemektedir.
Letonya (A Tipi) Transit Vize Ücreti
C tipi olan kısa süreli Schengen başvurularındaki ücretlendirme ile aynıdır. Ek olarak güncel kura göre değişkenlik gösterebilen aracı kurum masrafı bulunmaktadır. Başvuru için ödenmesi gereken güncel tutarı acentamız aracılığıyla kolaylıkla ödeyebilirsiniz.
Letonya Transit Vizesi için Profesyonel Destek!
Letonya transit vize başvurularında Mkm Tur Danışmanlarından gerekli tüm konular hakkında ve işlemler için danışmanlık almayı düşünürseniz hizmet ücreti ödemeniz gerekmektedir.
Letonya Transit Vize Başvuru Formu
Letonya transit vize başvuru formu, güncel olarak Schengen (kısa süreli C tipi) vize başvuru formu ile aynı olmakla beraber kolaylıkla internet sitemizden ya da danışmanlarımızdan temin edebilirsiniz. Farklı şehirlerde ikamet eden kişiler için Letonya transit vize başvurularında bölge ayrımı bulunmamaktadır. Ancak başvuru sahibi İzmir-Ankara-İstanbul üzerinden başvurusunu yapabilirler.
Letonya Transit Geçişlerde Her T.C. Vatandaşından Vize İstiyor mu?
Resmi, diplomatik pasaport sahibi değilseniz ve Schengen ülkelerinden alınmış yasal izniniz yoksa Letonya transit vizesi almanız gerekecektir.
Letonya Transit Vizesi Almasına Gerek Olmayanlar:
Schengen vizesi veya Schengen ülkelerinden birinde oturma izni olanlar.
Avrupa Birliği vatandaşı olarak serbest dolaşım hakkına sahip akrabası olan kişiler.
Başka Bir Schengen Ülkesinden Sonra Letonya Aktarmalı Seyahat Eden Kişilerin Transit Vize Alması Gerekir mi?
Schengen anlaşmalarına taraf ülkelerin anlaşmalarına göre düzenlenmiş geçerli vize ve ikamet belgesi sahibi kişiler, en fazla 5 günü geçirmeme koşuluyla transit vize prosedüründen muaftırlar.
Letonya Transit Vize İçin Ücret Alınıyor mu?
Letonya transit vize işlemlerinin Letonya diğer vize işlemlerinden bir farkı yoktur. Letonya Konsolosluğu, Letonya transit vize ücretlerini belirlerken, konsolosluğun belirlediği harç ücreti karşılığı ve vize servis bedeli karşılığı transit vize işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Varolan vizemi iptal etmek istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim?
Varolan Letonya Schengen vizenizin iptali için iptal gerekçenizi bildiren bir dilekçe yazmalısınız. Dilekçe ve pasaportunuzu Konsolosluğa iletilmek üzere aracı ofislerine elden teslim etmelisiniz. Vize başvurusunun sonucu hakkında karar verme yetkisi sadece Konsolosluk / Elçilik Vize Bölümü’ne aittir.
Letonya’ya seyahat edeceğim. Başka bir Schengen ülkesi temsilciliğine vize başvurusunda bulunabilir miyim?
Schengen Vizesi genel olarak, Schengen bölgesi dahilinde seyahat etme hakkını tanımaktadır. Farklı Schengen ülkelerine seyahat etmeyi planlıyorsanız, vize almak için en çok konaklama yapacağınız ülkenin temsilciliğine başvurmalısınız.
Transit vize hangi durumlarda almalıyım?
Letonya aktarmalı Schengen ülkesi haricindeki ülkelere gidilen tüm seyahatlerde transit vize alınması gereklidir. Tercih ettiğiniz havayolu şirketinden teyit alarak vize başvurunuzu yapmanızı tavsiye ederiz.
Asıl seyahat edeceğim ülke öncesinde Schengen ülkeleri üzerinden aktarma yapacağım hangi tür vize almalıyım?
Schengen vizesi almanız gerekmektedir.
Schengen vize başvurumun Konsolosluktaki işlem süreçleri ne kadardır?
İşlem süresi ve başvuru kararı yalnızca Elçilik/Konsolosluklara aittir. Özellikle Türkiye ve Letonya resmi tatil günleri öncesinde dış temsilciliklerin vize departmanında yoğunluk sebebiyle işlem süreleri uzayabilmektedir. Mümkün olduğunca erken başvuruda bulunmanızı tavsiye ederiz.
Ulusal vize başvurusunda bulunmadan önce pasaportumun süresi en az ne kadar olmalıdır?
Başvuru tarihinde pasaportunuzun en az 3 ay daha geçerliliği olmalıdır. En az önlü arkalı veya karşılıklı iki boş sayfası bulunmalıdır.
Ulusal Vize için en erken ne zaman başvurmalıyım?
Başvurular mümkün olduğu kadar erken yapılmalıdır. Ulusal vize işlemlerinin sonuçlanması birkaç hafta ile birkaç ayı bulabilmektedir.
Seyahatim boyunca birkaç Schengen ülkesine ziyarette bulunacağım. Hangi ülkeden başvuru yapmalıyım?
Ziyaret edeceğiniz Schengen ülkeleri arasında en çok kalacağınız ülkeden, kalacağınız gün sayısı aynı olması durumunda ilk giriş yapacağınız ülkeden başvurunuzu yapmalısınız.
Sorumluluk Bildirgesi, Mkm Tur, tarafından sağlanan tüm bilgiler yalnızca referans amaçlıdır. Bilgileri güncel ve doğru tutmaya çabalasak da, web sitesindeki içerik ve bilgilerin eksiksizliği, doğruluğu, güvenilirliği, uygunluğu veya kullanılabilirliği hakkında açık veya zımni hiçbir beyan veya garanti vermiyoruz. Bu nedenle, bu tür bilgilere güvenmeniz kesinlikle sizin sorumluluğunuzdadır. Kesin ve en güncel bilgilere ilgili konsolosluğun vize sayfalarından ulaşabilirsiniz.
Bu bilgiler doğrultusunda Letonya transit vize başvurunuzu eksiksiz ve doğru bir şekilde yapabilirsiniz. Gerekli evrakların hazırlanmasında dikkatli olmanız ve belgelerin güncel olmasına özen göstermeniz önemlidir. Detaylı bilgi ve yardım için MKMTUR danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.